Voetproblemen van A tot Z

Bron: voetcentraal.nl
 

Reuma van de weke delen

Fibromyalgie (reuma van de weke delen) betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd. Het komt vooral bij vrouwen voor. Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spierpijn en spierstijfheid gepaard gaande met (soms extreme) vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten.

Reumatoide Arthritis

Reumatoide Arthritis is een ziekte die voornamelijk de gewrichten aantast. Het gewrichtskapsel raakt ontstoken, zwelt op en gaat ontstekingsvocht produceren. Vooral in knieën, enkels en polsen. Geleidelijk kan ook het kraakbeen en/of de botten worden aangetast.
Op röntgenfoto's kan worden vastgesteld dat na verloop van tijd het bot steeds dunner wordt en zelfs dat er stukjes uit het bot verdwijnen (het zogenaamde erosie effect). De ontstekingen bij patiënten met Reumatoïde Artritis zijn meestal chronisch. De periode van ontstekingen verschilt altijd, het kan lange periode aanhouden en kan ineens verdwijnen of opkomen.
In eerste instantie merkt een patiënt pijn en zwellingen in handen en/of voeten. Vaak breiden de klachten zich langzaam uit en zijn gewrichten voor een langere periode ontstoken. Er treedt een karakteristieke stijfheid in de gewrichten op, die na inactiviteit sterker is. Dit veroorzaakt ook ochtendstijfheid.

Reumatoide arthritis

Reuma is de verzamelnaam voor ziekten van het bewegingsapparaat. Afhankelijk van de mate waarin iemand aan een bepaalde ziekte lijdt, zijn reumatische aandoeningen pijnlijk en soms erg beperkend voor het dagelijks functioneren. Reumatoide Artritis (RA) is een zeer pijnlijke vorm van reuma die wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten. Vooral de gewrichten van de handen en voeten, de knieën, de polsen en de enkels zijn vaak aangedaan.
De ontstekingen ontstaan door een fout in het afweersysteem. Het afweersysteem reageert normaal gesproken op schadelijke indringers (zoals bijvoorbeeld bacteriën) met een ontsteking; het lichaam tracht hiermee de indringer onschadelijk te maken. Bij mensen met RA valt het immuunsysteem eigen lichaamscellen aan; in dit geval de gewrichten. RA wordt dan ook wel een zogenaamde auto-immuunziekte genoemd.

Door de voortschrijdende ontstekingen verandert het gewricht, de ruimte tussen op elkaar passende gewrichtsdelen wordt kleiner en kan uiteindelijk volledig verdwijnen. Hierdoor treedt er schade op in de gewrichten waardoor vergroeiingen kunnen ontstaan. Uiteindelijk kunnen de gewrichten hun natuurlijke beweging niet meer maken en nemen zij vaak een vreemde stand aan die niet meer gecorrigeerd kan worden.

Rugklachten

Rugklachten kunnen optreden als gevolg van een afwijkende voetstand.

Runnersknee

Runners knee is een frequente overbelastingsblessure bij hardlopers. De pijnplek zit aan de buitenkant van de knie. Het betreft een ontstoken slijmbeurs tussen de peesplaat die van de heup naar het onderbeen loopt. Door schuren over de buitenzijde van de knie ontstaat een ontsteking. De oorzaken zijn veelvuldig, zoals onder meer te snelle trainingsopbouw, verkeerde loopschoenen, lopen op oneffen terrein en o-benen. De behandeling bestaat meestal uit trainingsadvies, schoenanalyse, rek- en strekoefeningen, koelen, ontstekingsremmers, eventueel een infiltratie met ontstekingsremmers.
Wij zijn elke werkdag bereikbaar van
8:30 tot 12:30 en van 13:15 tot 17:30 uur
T (0252) 34 04 61
info@kaptein-orthopedie.nl

Veel gestelde vragen
Stel uw vraag
Wat krijgt u vergoed?
Waar vindt u ons?
Download onze folders
Maak een afspraak